Duurzame houtsoorten
Thermo essen gevelbekleding zonder coating

Duurzame houtsoorten en toepassingen

Hout is een van de meest duurzame bouwmaterialen die er bestaat. Het is relatief niet erg vervuilend om te produceren, te kappen en te oogsten. Daarbij wordt bij duurzaam bosbeheer altijd gezorgd dat er weer nieuwe bomen de plek van de gekapte bomen innemen. Zo kan een bos verder gaan met CO2 opnemen en zuurstof produceren. Maar wat is duurzaam hout precies? En wat is dan het meest duurzame hout? En zit er verschil in welke houtsoort ik moet kiezen voor verschillende doeleinden?

Bij Wind Hout handelen we al meer dan 15 jaar in duurzame houtsoorten. Wij zijn uw specialist op het gebied van duurzame houtsoorten en leggen u graag alles uit.

De keuze van duurzaam hout


Duurzaamheidsklassen van hout

Vaak worden vermeld dat Thermo essen en Thermo vuren, Thermo hickory tot duurzaamheidsklasse 1 behoren en Thermo Grenen, Thermo radiata pine, Thermo Populieren, Thermo Ayous in duurzaamheidsklasse 2. Maar wat houdt dat precies in?Duurzaamheidsklassen worden toegekend aan verschillende houtsoorten op basis van tests uitgevoerd door onafhankelijke laboratoria.

Thermische modificatie verbetert de maatvastheid, thermische isolatie, kleur en toon, weerstand tegen schimmels en insecten van het hout. Hierdoor is Thermohout qua duurzaamheid gelijk aan tropische houtsoorten en tegelijkertijd met een veel betere maatvastheid. Thermowood heeft zijn waarde bewezen in verschillende klimaatomstandigheden over de hele wereld: van de brandende zon van Las Vegas, Mexico en Italië tot de vriestemperaturen van Noorwegen, Finland en Noord-Canada tot de hoge luchtvochtigheid van Maleisië. Thermisch gemodificeerd hout is het beste dat natuurlijk hout te bieden heeft en zorgt overal ter wereld voor een mooi en langdurig resultaat, zowel in woningen als openbare ruimtes.

Het gebruik van duurzaam hout met een hoge duurzaamheidsklasse geeft uw gebouw een langere levensduur en vermindert de behoefte aan constant onderhoud. Thermisch gemodificeerd hout is een symbool van de natuur en een uitstekende kwaliteit. Het is een geschenk van tijd aan ons en onze omgeving.

Wat is duurzaam hout?

Duurzaam is in dit geval een beetje een verraderlijke term. Wat bedoelen we nou precies met duurzaam? Duurzaam kan in dit geval twee betekenissen hebben. Duurzaam kan betekenen dat het lang mee gaat. Dat het dus lang duurt totdat het hout versleten is en vervangen moet worden. Aan de andere kant kan het ook betekenen dat het weinig belastend is voor de wereld. Natuurlijk is hout dat lang meegaat en niet zo snel vervangen hoeft te worden ook beter voor de planeet.

Hout dat lang mee gaat

Ten eerste kan duurzaam hout dus betekenen dat het heel slijtvast is. Hiervoor zijn duurzaamheidsklassen in het leven geroepen. Dit is een schaal van 1 tot 5, waarbij klasse 5 tot 5 jaar meegaat en klasse 1 25 jaar of langer. Klasse 1 betreft vaak thermisch gemodificeerd hout en tropisch hardhout. Hout wordt getest op hoe het omgaat met bijvoorbeeld water of temperatuurschommelingen. Hierbij wordt hout ook onderworpen aan schimmels en bacteriën. Daarmee wordt onderzocht hoe goed welke houtsoort, welke invloeden van buiten goed kan verdragen.

De levensduur van het hout is natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel externe factoren op het hout werken, de duurzaamheidsklasse is daar slechts een goede indicatie van. De levensduur kan de gebruiker ook zelf beïnvloeden. Zo gaan vlonderplanken die goed zijn gemonteerd en behandeld zijn met olie of beits, vaak nog langer mee. In principe kan vanaf duurzaamheidsklasse 3 gesproken worden van duurzame houtsoorten voor buiten. Hierbij een kort overzicht van welk hout, waarvoor geschikt is

Duurzaamheidsklasse Levensduur Houtsoorten Toepassing
Klasse 1 >25 jaar Thermisch gemodificeerd hout, Tropisch hardhout (zoals Ipe) In en aan het water: aanlegsteigers, damwanden. Ook voor Buitengebruik.
Klasse 2 15-25 jaar Thermisch gemodificeerd hout, Tropisch hardhout (zoals Bangkirai) Buitengebruik. Vlonders, schuttingen, meubels, pergola’s, gevelbekleding
Klasse 3 8-15 jaar Siberisch Lariks, Douglas, geïmpregneerd hout, Eikenhout Vlonders, overkappingen, pergola’s, gevelbekleding
Klasse 4 5-10 jaar Onbehandeld grenen of vuren Binnengebruik. constructiehout
Klasse 5 <5 jaar Populier, beuk, berk Plaatmateriaal, binnenvloeren

Milieuvriendelijk hout

Duurzaam in de betekenis van niet-schadelijk voor de planeet betekent in de eerste plaats dat het hout gekapt is uit duurzaam beheerde bossen. Dit houdt in dat jonge bomen na de kap de ruimte krijgen om verder te groeien, zodat het bos gezond kan blijven. Zo kan een duurzaam beheerd bos bijdragen aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Voor duurzaam beheerde bossen bestaan het FSC en PEFC-keurmerk. In principe betekenen allebei de keurmerken dat het hout uit een duurzaam beheerd bos komt, alleen verschilt de manier van certificeren. Hierbij kijkt FSC naar de wet- en regelgeving in het land en kijkt PEFC lokaal. Bij Wind Hout werken we alleen met betrouwbare leveranciers die voldoen aan de normeringen voor beide keurmerken en aan de hoogste milieunormen.

Verder kan duurzaam ook betekenen dat het hout van dichtbij komt, omdat het dan niet ver vervoerd hoeft te worden. Zo heeft tropisch hardhout uit West-Afrika een grotere ecologische voetafdruk dan Europees hout.

Hout van buiten duurzamer maken

De levensduur van hout kan ook verlengd worden door het te bewerken. In de tabel hebben we al even vermeld dat de levensduur van hout van lage duurzaamheidsklasse ook verlengd kan worden door het te bewerken. Door grenen te impregneren gaat het omhoog van klasse 4 naar klasse 3 en thermisch modificeren zorgt er zelfs voor dat grenen van duurzaamheidsklasse 2 mogelijk is. Bij thermische modificatie wordt het hout in een speciale oven behandeld via een computergestuurd proces bij hoge temperaturen. Hierbij wordt het hout meer maatvast, waterafstotend en hitte- en koudebestendig. Dit zogenaamde thermowood leent zich uitstekend voor duurzame houten gevelbekleding, maar er bestaan ook thermowood terrasplanken.

Wat is de meest duurzame houtsoort?

De definitie van duurzaam hout is dus tweeledig, maar het één kan het ander ook versterken. Zo hoeft hout met een lange levensduur minder snel vervangen te worden, wat weer beter is voor de planeet. Aan de andere kant is tropisch hardhout voor een pergola, behalve onpraktisch, ook een beetje teveel van het goede qua duurzaamheid. Ook omdat het van ver moet komen. Daarom is het beste hout voor buiten vaak het hout dat past bij de toepassing. Europees hardhout of thermowood is prima voor een vlonder en is vaak ook nog eens een stuk betaalbaarder. Kijk dus vooral naar welke eisen u stelt aan het hout voor uw project en baseer daar uw keuze op.

Duurzaam hout voor buiten?

Wanneer u op zoek bent naar duurzaam hout voor binnen of voor buiten dan is Wind Hout uw specialist. Wij hebben al meer dan 15 jaar ervaring met het bieden van duurzame oplossingen in de stijl die de klant wenst. Van vlonders tot gevelbekleding en van vloeren voor commerciële gebouwen tot terrassen bij woningen. Wij bieden een reeks standaard producten, maar ook maatwerk valt binnen de mogelijkheden. Al onze producten komen van betrouwbare inkopers en zijn ook FSC en PEFC gecertificeerd.

Mocht u dus nog met vragen zitten betreffende duurzame houtsoorten? Schakel dan uw specialist Wind Hout in. Wij staan voor u klaar om u van advies te voorzien en om het hout naar uw wensen te leveren.