Vergelijk houten vloertypes

Type Multiplank Houten Vloeren Massief Houten Vloeren
Constructie Twee/ drie lagen: de toplaag is een dunne plank massief eikenhout, de onderlaag is een berken multiplex of een echt hout. Elke plank is gemaakt van enkel stuk van 100% hout.
Afmetingen De dikte kan variëren van 12 tot 21 mm. Standaard breedtes zijn 140 – 220 mm. De dikte kan variëren van 14 tot 20 mm. Standaard reedtes zijn 100 – 180 mm.
Afwerking Onafgewerkt/ vooraf afgewerkt/ geborsteld Onafgewerkt/ vooraf afgewerkt/ geborsteld
Legpatronen (voor eiken vloeren) Verschillende patronen: planken, visgraat, hongaarse punt. Verschillende patronen: planken, visgraat, hongaarse punt.
Vloerverwarming Geschikt Niet aangeraden
Installatie Meerdere installatieopties: vastgeniet, gelijmd of zwevend geïnstalleerd. Massief houten vloeren zijn genageld of gelijmd. Het wordt nooit zwevend geïnstalleerd.
Vochtigheid Multiplank houten vloeren gaan beter met vocht om dan massief hardhout. Niet geschikt voor badkamers, kelders, conservatorium of andere gebieden waar veel vocht aanwezig is.
Klimaatverandering Wanneer blootgesteld aan stijgingen en dalingen in temperatuur en vochtigheid niveaus, zal de multivloer licht uitzetten en krimpen. Door de structuur van de planken is de beweging veel minder dan bij massief houten vloeren. Bij massief houten parket is het cruciaal om een goed klimaatbeheersingssysteem in het huis te hebben. Massief houten vloeren reageren op significante milieuveranderingen, het zet uit en krimpt aanzienlijk.
Schuren Het aantal renovaties wordt beperkt door de dikte van de hardhouten toplaag. Kan meerdere keren tijdens een leven worden geschuurd en opnieuw afgewerkt.
Duurzaamheid Multiplank houten vloeren zijn duurzaam, maar niet vergelijkbaar met massief hardhout. Goed onderhouden massief eiken vloeren gaan tientallen jaren mee.
Prijs Afhankelijk van de sorteerklasse, dikte en breedte van de planken. Afhankelijk van de sorteerklasse, dikte en breedte van de planken.