Houten vloeren
Multiplank visgraat eiken vloeren M01

Houten vloeren

Houten vloeren zijn een schitterend product. Het straalt warmte uit en veel mensen vinden het ontzettend veel charme hebben. Het mooie van een vloer met écht hout is dat het lang meegaat en met de jaren alleen maar mooier wordt. Een houten vloer is een vloer met karakter. Daar mag op geleefd worden. Een vloer van hout laat zich ook goed bewerken als er eventueel krassen op ontstaan. Daarbij is een houten vloer milieu- en gezondheidsvriendelijk. Een nadeel van een natuurproduct als hout is dat het werkt. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met een houten vloer op een vloerverwarming en ook moet hout onderhouden worden. Iemand die goed voor zijn houten vloer zorgt, heeft een leven lang plezier van dit karaktervolle product. Bij Wind Hout zijn we al jarenlang fan van houten vloeren en vertellen u er dan ook graag alles over.

Waarom kiezen mensen voor een houten vloer?

Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor houten vloeren. Vaak kunnen de patronen van hout prima worden nagebootst op materialen die een stuk minder onderhoud vergen dan echt hout. Een vloer van hout voelt echter een stuk echter aan. Op blote voeten is goed aan te voelen wat wij hiermee bedoelen. Daarbij is namaakhout een statisch product. Wat je ziet is wat je krijgt en zo zal het altijd blijven. Dat is dus iets anders dan een natuurproduct als hout. Dat werkt, daar zie je op terug wat er in het verleden is gebeurt en krijgt met de jaren een verhaal. De vloer krijgt karakter. Daarom zeggen liefhebbers vaak dat een vloer met de jaren mooier wordt. Daarbij geeft een houten vloer ook de mogelijkheid om het uiterlijk te veranderen. Het hout wordt meestal afgewerkt voor een bepaalde uitstraling, maar dit kan ook veranderd worden door de vloer op te schuren en opnieuw af te werken. Hierdoor kunt u het uiterlijk en de ambiance van uw huis veranderen, zonder de vloer eruit te halen.

Multiplank of massief houten vloer kopen?

Gaat u een houten vloer kopen? Dan zijn er twee opties: multiplank parket of een massief houten vloer. De vraag is dus of u voor hout gaat dat alleen in planken is gezaagd en zo uw huis in gaat of dat u voor parket gaat dat uit meerdere lagen is opgebouwd met een toplaag van eikenhout. Dit voelt hetzelfde aan als een vloer van massief hout, maar het kent andere eigenschappen

Massief houten vloer

Een vloer van massief hout bestaat dus uit één dikke laag van de gekozen houtsoort. Dit is het meest natuurlijk en het meest duurzaam. Er liggen immers nog steeds massief houten vloeren in herenhuizen die al eeuwen oud zijn. Daarom worden vloeren van massief hout vaak geassocieerd met luxe en authenticiteit. Een massieve vloer kan vaker opgeschuurd en opnieuw afgewerkt worden. Wanneer er goed met het hout wordt omgesprongen, kan het tientallen jaren mee gaan. Een massieve houten vloer kan bijvoorbeeld water slecht verdragen en ook bij temperatuurschommelingen is de kans groot dat het hout gaat werken. Hierdoor wordt uw vloer dus oneffen. Een vloer van massief hout kan dus niet op een vloerverwarming worden gelegd. Ook is plaatsing in een ruimte die vaak vochtig wordt niet aan te raden.

Multiplank vloer

Een multiplank vloer is opgebouwd uit meerdere lagen. Meestal twee of drie. Een houten vloer die bestaat uit twee lagen wordt ook wel een duoplank vloer genoemd. Een multiplank vloer heeft een dunne toplaag van maximaal 6 mm van eikenhout met daaronder een dubbel zo dikke onderlaag van een andere houtsoort. Bij parket uit China is dit vaak vurenhout. Dat kan slecht tegen vocht en temperatuurschommelingen waardoor de vloer snel gaat hollen en bollen. Daarom leveren we bij Wind Hout multiplank vloeren met een onderlaag van berkenhout dat kruislings over elkaar verlijmd is. Hierdoor is de beweging bij temperatuurverschillen minimaal een kan een multiplank vloer rustig bovenop een vloerverwarming worden geplaatst. Ook laat het berken multiplex beter hitte door en is het waterbestendig. Omdat een multiplank vloer niet werkt, kan hij ook zwevend gelegd worden in tegenstelling tot een massief houten vloer die altijd gelijmd of geniet moet worden. Een nadeel van een multiplank vloer is dat hij minder vaak opnieuw geschuurd kan worden. Hoeveel dit doet voor de levensduur is afhankelijk van de dikte van de toplaag en hoe vaak er geschuurd wordt. In de regel wordt een vloer iedere 10-15 jaar geschuurd en gaat een multiplank vloer zo’n 3 schuurbeurten mee.

Onderhoud houten vloeren

Een houten vloer is dus een natuurproduct. Ook nadat het gekapt is, is hout nog aan verandering onderhevig. Het kan uitzetten door vocht of opwarming en het kan krimpen door uitdroging. Daarom is het van belang om te zorgen dat het hout zo stabiel mogelijk blijft om een effen vloer het houden. Ook kunnen er krassen in het hout komen, dat is vervelend. Het voordeel is dat hout geschuurd en bijgewerkt kan worden. Vaak kan het heel lokaal opgelost worden door alleen even de beschadigde plank op te schuren en bij te werken.

Hoe wordt een houten vloer afgewerkt?

Het afwerken van een houten vloer kan door het te lakken of oliën. Door een vloer te borstelen komen de patronen in het hout mooi bloot te liggen. Door de vloer daarna in de olie te zetten is de vloer beschermd tegen invloeden van buiten. Daarna kan hij nog gewaxt worden als extra afwerklaag. Eens in de 9 maanden moet er onderhoudsolie op de vloer gesmeerd worden. Een nadeel is dat de vloer maar tot 20 minuten vlekbestendig is. Wel kan de vloer lokaal worden opgeschuurd en weer opnieuw worden afgewerkt met olie.

Een gelakte vloer is daarentegen heel vlekbestendig. Dranken kunt u rustig laten liggen tot de volgende ochtend om het dan op te deppen. Verder moet het maandelijks gedweild worden. Zo gaat een gelakte houten vloer zo 10 jaar mee. Daarna moet hij weer geschuurd of gepolijst worden en is een nieuwe laklaag nodig. Het nadeel van lak is dat de vloer lastig lokaal bij te werken is omdat er snel oneffenheden in de laklaag ontstaan.

Wat gaat een houten vloer kosten?

Een houten vloer is bij uitstek een kwaliteitsproduct. Daar betaalt u dan ook voor. Een vloer van echt hout is aanzienlijk duurder dan bijvoorbeeld kunststof laminaat. Daar staat tegenover dat een houten vloer een leven lang meegaat en zich goed laat bijwerken bij krassen of slijtage. Bij Wind Hout gaan we voor kwaliteitsvloeren en leveren we multiplank vloeren en massief houten vloeren van eikenhout en thermowood. Dit hout is dusdanig hard dat het niet snel zal krassen. Het materiaal blijft dus lang gaaf. Daarbij kunt u bij ons vloeren bestellen in stroken, visgraat en zelfs Hongaarse punt. Bij ons heeft u al een multiplank eiken vloer vanaf €32,99 per m².

Houten vloeren van Wind Hout

Een houten vloer is een aankoop waar u een leven lang van kunt genieten. Wel vergt dit enig onderhoud en zorg. Zo dient u rekening te houden met vocht en warmte, anders kan hout gaan werken. Een goede oplossing hiervoor is om te gaan voor multiplank vloeren, die kunnen bovenop een vloerverwarming worden gelegd. Met een beetje liefde en aandacht voor uw vloer geeft de vloer een hoop ambiance en warmte terug aan uw huis. Wanneer u een kwaliteitsvloer wilt, haalt u die bij Wind Hout. Wij hebben jarenlange ervaring met het leveren van duurzame houtsoorten. Wij houden rekening met uw wensen en passen onze leveringen zo nodig er op aan.

Zit u nu nog met vragen over houten vloeren? Schroom dan niet en neem contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan!